Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/16007
Назва: Організація управління православними монастирями РПЦ у XVIII – на початку ХХ ст.
Автори: Чучалін, Олександр Петрович
Ключові слова: монастир
ченці
єпархія
консисторія
архієрей
Святійший синод
Православна церква
Дата публікації: 30-бер-2023
Видавництво: Консенсус
Бібліографічний опис: Чучалін О. Організація управління православними монастирями РПЦ у XVIII – на початку ХХ ст. Консенсус. 2023. № 1. С. 20-32.
Серія/номер: УДК2-7:[271.2:2-523.6]“1700/1920”(045);DOI: 10.31110/consensus/2023-01/020-032
Короткий огляд (реферат): У статті аналізується організація адміністративного управління православними монастирями РПЦ синодального періоду. Систематизовано інформацію та встановлено складові частини багатоступеневої системи управління православними монастирями РПЦ у XVIII – на початку ХХ ст. У XVIII ст. головним законодавчим органом влади щодо церкви став Святійший синод, очолюваний світською особою – обер-прокурором. З’ясовано, що православні монастирі були складовою частиною системи інститутів РПЦ. Показано взаємодію обителей з державними установами з питань державного забезпечення. Дається характеристика методів контролю єпархіальної влади за монастирем. З’ясовано, що система управління РПЦ в синодальний період будувалася на принципах поєднання світської і церковної влади. Духовна консисторія під керівництвом правлячого архієрея ставала центральною домінантою в регламентації і врегулюванні основного кола проблем, що виникали в монастирському житті. Усі православні обителі цього періоду не були однотипними. Вони розрізнялися за багатьма класифікаційними ознаками – статтю, штатами, статусом, класами, місцем розташування. Монастирі в єпархіях поділялися на три класи зі встановленням норми штатів ченців і черниць, які перебували в різному статусі. Внутрішній розпорядок монастирського життя було суворо регламентовано. Він включав у себе виконання статуту обителі та розпоряджень настоятеля.
Опис: https://konsensus.net.ua/index.php/konsensus/article/view/42/37
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/16007
ISSN: 020-032
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.